2010 Gotlandrunt Etapp 4

Etapp 4. Lausviken-Närsholmen

20 april
Så var det dax för etapp fyra:) Gunillas lillebror Ulf var snäll och skjutsade oss till Lausviken.
Vi hade där velat följa sandstranden...men den var fylld av våt släke...vilket är omöjligt att gå i, swomp säger det och så sjunker man. Det var alltså bara för oss att gå lite inåt land och följa den sträckade körväg som syntes på kartan.
Ja väg och väg...vattenfyllda hjulspår var det väl snarast...och vått fortsatte det att vara hela dagen. Vi följde kusten så nära det gick, småvägar ibland, strandängar ibland. Vått, vått, stängsel och stängsel blev det idag. Men annars hade vi kommit så väldigt långt inåt. Dagen gick också i fåglarnas tecken. Tofsvipor och gäss...kanada eller vitkindade...kan det vara vitkindade? de ser ut att vara vita även uppe på huvudet... Miljoners miljoner av dessa gäss hur som hälst! Mäktigt! Maffigt! Faschinerande!...men det är nog inte så markägarna/bönderna brukar tycka...

Några glimtar från dagens vandring:

Det gick inte att följa stranden i Lausviken, högvatten och släke som man sjunker ner i...vi fick ta vägen som syntes på kartan istället...men det var inte så mycket till väg...


...mycket blött...


Två läckra fågeltorn har kommit upp i Lausviken de senaste åren... denna har även en handikappanpassad spång...
Den höjdrädda Gunilla lyckas ta sig upp...
Det blir många skutt över vatten denna dag:)


Mitt ute på strandängen växer en (1) blå doss!!? Det är violer visar det sig när vi tittar närmare:)


Närsån...men den visste vi om...och här visste vi att det fanns en bro:) Bron kom till när Närborna byggde en utomhusteater här häromåret..."Ormkvinnans barn" hette första föreställningen:)... oj vilken ljuvlig teaterföreställning, baserad på en underbar roman av Dagmar Edqist, (handlade om hur livet kan ha tätt sig här för ca 2000 år sedan) spelad på en underbar plats...
Åmynningen...


Brändu fiskeläge
Nabbens fiskeläge


Vi ser Hammarnäs fiskeläge...men måste gå uppåt åkerkanten för att komma fram...


Djaupdy fiskeläge


Många militära hemligheter här...


Trådstrand fiskeläge...


Ja, orkideer ja...mycket vackra...men vilken är det?
Är detta samma orkidee som förut...men klenare? eller är det någon annan...snälla är det någon som vet??
Mycket bajs blir det...


Dessa kullar är något speciellt...men jag kan inte komma ihåg vad...kan någon hjälpa mig?


Fluntingsbod fiskeläge strax innan Närsholmen
Framme vid Närsholmen får vi hämtning av min svärmor Ida:) 
Konstaterar att vi haft en härligt men våt dag. Och Gunilla lär sig aldrig att ta kängorna...istället för de jätte jättesköna gympaskorna...kanske till nästa etapp? ...för den kommer nog också att bli våt...

Fåglar, fåglar, fåglar och knott! Vatten, vatten, vatten och vackra tallar. Detta är vad som fastnat på våra näthinnor efter dagens vandring:) Och sämre kunde det väl varit?
Gotland-Runt | | En kommentar |

Min Pilgrimsvandring på Gotland för andra gången, maj 2010

Eftersom jag gärna hjälper besökare som vill vandra pilgrimsleden med transport av bagage, boende etc så behövde jag uppdatera mig på hur leden såg ut... sist jag gick den var 2004 och det är ju ett tag sedan.

Och det var rätt tänkt - För då var leden i fint skick och man hittade lätt markeringsstolparna med sevärdhetskringlan och S:t Olof ... Nu blev jag glad om jag såg stolparna överhuvudtaget...de lutade och låg ibland helt omkull av olika anledningar...och sevärdhetskringlan med S:t Olofbilden var blekt till osynlighet och ofta helt borta... :(

Hur som helst så har jag meddelat Domkyrkoförsamlingen att de måste fixa till detta...och det hade de på gång fick jag till svar:) Så jag hoppas det sker så snart som möjligt...
Det jag kunde göra var att stötta upp de fallna stolparna så gott det gick så att eventuella pilgrimer inte ska tappa bort sig alldeles. 

Fast jag gått leden förut så fick jag under denna första etapp ändå uppleva något nytt:) Jag råkade gå runt hela holmen...OCH DET MÅSTE MAN GÖRA! Det är jättevackert!! Det hade jag inte gjort innan!!! Då får man se ett härligt raukfält som gömmer sig nedanför den östra sidans sluttning...och vackert månlandsskap på uddens södra spets...

Att känna sig som turist på sin egen ö...det går alldeles utmärkt eftersom man hittar platser som man inte visste fanns:)

 

Vill du vandra Pilgrimsleden på Gotland så kan du beställa info-kartan på min hemsida vandra-gotland.

 

 

Här kommer några bilder från min vandring den 21 maj, ca 16 km:

 

Etapp 1. S:t Olofsholm - Othem

ooops...spår efter människa i bakgrunden...
Man lämnar holmen och går inåt land...flera naturreservat passeras under dagen.


...ut till stranden igen... Hideviken.blåsippor, de är sådana glädjespridare...

Här kan man ta ett extra strövtåg i ett gotländskt änge...mitt i barrskogen...
Här finns i maj-juni orkideer och fågelsången är bedövande....marken täckt av både blå-och vitsippor...Så kommer man tillslut till bebyggda trakter...här ligger gutefåren och solar sig.


Kyrkan i Othem med församlingshem. Församlingshemmet kan förbokas för grupper som vill övernatta.
Det är spartanskt boende som gäller - på golvet med medhavda liggunderlag.Ca 16 km vandring...+ några kilometer runt s:t olofsholm...ger lite stelhet i benen...
men vackert att efter en enslig skogsvandring komma fram till bebyggda trakter och Othems vackra kyrka.   
Vandringen tog mig 6,5 timmar...men då hade jag stannat mycket för att fotografera och två gånger för att fika.

Etapp 2. Othem-Bro
24 maj och underbart väder. Jag ska gå ca 2,5 mil...och måste vara framme kl 17.00...
Startar kl 9...
Denna dag blir i orkideernas tecken:) överallt orkideer, jag tror det måste vara S:t Pers nycklar....vackert!

Några glimtar:)Hejnum kyrka dyker upp...

Lokrume kyrka...
Bro...


Orkideernas dag... men man skulle också kunna säga kulturhusens dag ...
Solbränd och fin blir jag hämtad av min mor som kör mig tillbaka till Othem där jag har min bil parkerad.

Nu har jag bara en etapp kvar...

Etapp 3. Bro-Visby
25 maj och ca 15 km.
Vädret verkar ok, jag ger mig av!! Får skjuts av min dotter till Bro. Tar cykeln med...hinner inte gå denna sträcka...och är lite stel i kroppen sedan gårdagens vandring:)
Hoppas det inte är för många stättor att ta sig över...

Några glimtar:Passerar Väskinde kyrka...


Det gick väldigt bra att cykla denna sträcka. Regnmoln förföljde mig men framför mig vara bara blå himmel:)

SandkullAnnas lilla stuga är ett litet kulturarv...och Hästnäs ett stort...

Nu har jag kommit igenom de ca 6 milen och kan tipsa alla som vill göra denna vandring om att det är svårt att hitta... Men förhoppningsvis blir markeringarna tillfixade så snart som möjligt, det blir så mycket trevligare för alla då:)

Sugen på denna vandring?
Kontakta då mig för hjälp med transporter etc. via min hemsida vandra-gotland.

Tips för er som ger er ut på denna vandring på egen hand:
- Kartan finns att köpa i Domkyrkan i Visby, och på min hemsida.

- 15/5-15/9 är kyrkorna öppna för besökare. Kommer man andra tider eller före/efter sommarsängen kan man ringa klockaren så kommer han och öppnar:) (står vid varje kyrka telefonnummer till klockaren)

- Vandrar du ensam så är det taxi till boende i Visby, Tingstäde eller Lärbro som gäller. Det finns inget boende att ramla in på längs vandringen. Är man en grupp kan det gå att boka vid några av kyrkornas församlingshem.

- Starta vandringen på S:t Olofsholm och vandra mot Visby dvs mot "civilisationen" och inte från den;)

- Det finns ingen mat att inhandla längs vandringen. Toalett och vatten finns det oftast tillgång till vid kyrkorna.

 

Hälsningar Carin

Natur & Kulturstigar | | Kommentera |

2010 Gotlandrunt Etapp 3

Etapp 3.  Sjustru i Gammelgarn - Lauviken. ca 12 km.

6 april
Vått, vått, vått. Härligt vackra strandängar med mängder av fåglar och så mycket vatten att tallarna såg ut att växa i insjöar...fick oss att tänka på sumpmarker i avlägsna länder...
Det blåste rejält, men vi hade sådan tur att det blåste nordan, vilket gjorde att vi fick vinden i ryggen. Många åar vi skulle passera var fyllda till brädden vilket gjorde att vi först måste följa dom inåt land för att hitta en bro för att kunna ta oss över, vilket ibland innebar att vi fick gå tillbaka norrut...Det gjorde att sträckan vi gick blev betydligt längre än de 12 km jag räknat ut att det var på kartan. Så efter 5 timmars vandring hade vi kommit till badviken i Lau!
Här kommer dagens bilder:)

Claes, min man, skjutsar oss till Sjaustru i Gammelgarn.


Vilka blåsippsfält...!!


Denna svan med huvudet i sanden har någon gett ett kors...

När vi äntligen tagit oss fram till bron efter mycket hoppande på den våta strandängen ser vi en skylt...undrar vad det står på den???


...hoppas det inte var något viktigt...


Framme vid Lausviken är det full aktivitet i luften!Sjaustru, Vitvär, Ljugarns fiskehamn, Svajde, Tuten...det blev många fiskelägen idag. Fiskelägen som minner om fiskets betydelse för gotlänningarna en gång i tiden...men som nu barn och barnbarn till fiskarna kanske oftast nyttjar som rekreationsplatser...och de gör de rätt i! Här står tiden stilla och man är ett med naturen! Något som jag tror de flesta människor mår gott av att ibland få vara med om och uppleva.

Vi konstaterar att vi haft ännu en härlig dag i vårat Gotlandruntprojekt. Och att det var en skön känsla att bli skjutsade till startplatsen för att sedan bara kunna vandra på. Spännande att inte veta hur långt vi skulle komma och vad slutmålet skulle bli och skönt att inte behöva nå ett visst mål vid ett visst klockslag. Kan rekommenderas:)

Hörs igen efter etapp 4...


Gotland-Runt | | Kommentera |
Upp