2010 Gotlandrunt etapp 16

Etapp 16. Burgsvik-Fide

21 Oktober

Lämnade ett gråmulet Stånga (där jag bor) med regn i luften.
Körde söderut och parkerade intill havet nära fyren vid Valar i Burgsvik.
Här möts vi av solsken när vi börjar vår vandring österut-norrut.

Väg 140 går relativt nära kusten från Burgsvik och upp till Fidekorset...så på ett sätt tycker man att man känner till denna sträcka... Men...på många ställen döljs havet av skog...och vi är givetvis nyfikna på hur det ser ut precis intill vattenkanten! Att ha varit så nära men ändå inte ha en bild på näthinnan av hur där ser ut är en mycket "märklig" känsla som vi inte tycker om:) Nu ska det bli ändring:) 

Längs stenstränder, stigar, små vägar och en forna järnvägsbank. Det har varit flera olika underlag denna dag. Järnvägsbanken var verkligen härlig...tänk om det funnits fler av alla dessa mastodontbyggen kvar runt om på ön...så att man kunde gå från by till by...eller från socken till socken som vi säger på Gotland.

Vi kan konstatera att västra sida av Gotland verkligen är olikt den östra. Här är det nybyggda sommarhus nära kusten, ibland väldigt nära, som gäller. Kombinerat med igenväxta skogspartier och stenvastar - utan stättor.

Bebyggda trakter men ändå så många platser som knappt går att passera... 

En vackrare höstdag kunde vi inte önska oss! Det var som att allt stod i brand när solen skulle till att gå ner.
18.00 var det mörkt, men då hade vi tagit oss upp till "stora" vägen och ringt efter vår "privatschaufför" Ingmari:)

Nu vet vi i hur denna kuststräcka ser ut:) Vilken tillfredsställelse!:)
Nästa gång är det Näsudden runt som gäller!  
Gotland-Runt | | 2 kommentarer |

2010 Gotlandrunt etapp 15

Etapp 15. Hoburgen-Burgsvik

9 oktober


Kl 12 låste vi bilen ca 1 km norr om Hoburgen och begav oss av norrut. Mycket annorlunda känsla att nu ha rundat sydligaste spetsen - få havet till vänster - och solen i ryggen. Men vi vänjer oss väl:)
Vi följer stenstranden i ca 7 km. Det är lättgånget men tar tid ...mycket beroende på att vi fotar så mycket...men mot slutet av dagen följer vi istället de mindre körvägar som finns alldeles intill kusten.  
Vid kl 16,30 har vi kommit ca 14 km och är nästan framme vid Burgsviks samhälle. Det har tagit sin tid...men vi har fotat...och njutit...och fikat ...och det har varit sååå vackert! Många foton på stenar...men det känns som att vi vandrat genom en galleria med konst:) Gunilla har hela dagen gått och sagt, -"va vackat"... :)

Men idag var nog den svåraste dagen av alla våra vandringar att hålla koll på var vi var på kartan. Efter ca 3 timmars vandring fick jag erkänna för Gunilla att: - Jag har 0 koll och ingen aning om vart vi är...ingenting stämmer mellan verkligheten och kartan och tiden vi varit iväg. Vi brukar snitta 3 km/timme...
Men vi travade glatt på i vetskapen om att vi inte hade 0 koll och det blev en äkta känsla av att utforska nya platser, trots att vi här på bådas vår hemö:) 

Härlig dag! Tack moder jord för att du finns och att vi får vara här med dig:)

Gotland-Runt | | Kommentera |
Upp