2011 Gotland Runt Etapp 21

Etapp 21. Fröjel - Västergarn
 
26 maj
 
Solen skiner och vi har en lång härlig dag framför oss.
Startar där vi stannade sist, vid Valbybodar i Fröjel.Civilisation...men på ett snyggt sätt.
Björkhaga Strandby får +poäng av oss...ok, stugorna ligger för tätt för att vi själva skulle vilja hyra där...men det är ju inget som stör oss vandrare:)


En underbar dag för oss vandrare, och det innebär många stättor ...vi behövde bara klättra över ett lammnät...
och bara SMÅ bäckar att ta sig över:)

Många småvägar nära havet att följa...vilket är väldigt ovanligt på Gotland...
Beror det på att strandängarna inte är lika breda och våta som på den östra sidan...vilket gör det möjligt att ha vägar mellan fiskelägena? ...är sånt jag kan gå och fundera på:)

Härligt med alla gullvivor...och orkideérna börjar komma. Men, men, varför ska det vara så svårt att lära sig vilken som är vilken...:)

Vid Valbyte gamla fiskeläge är dagens etapp slut. Kl är 18.00 och vi har varit ute i 6 timmar.
Nu tillbaka till Valbybodar för att hämta den andra bilen.


Valbybodar i solnedgång.
Gotland-Runt | | Kommentera |

2011 Gotland Runt Etapp 20

Etapp 20.  Kvarnåkershamn - Fröjel
 
18 maj

Oj vilket härligt väder vi fick idag igen:)
Start kl 12 i Kvarnåkershamn...bil nr 2 väntar vid Valbybodar...i Fröjel knappt 20 km (räknat grovt på kartan) norrut...Vilken underbar dag!!
Det blev en ganska lätt vandring idag. (med det vet vi ju aldrig i förväg) I fågelreservaten som vi följde i kanten var det stättor över stängslena, tackar så mycket:). ...Det var några åar som var svåra att ta sig över...men där fick gå lite inåt land för att hitta stockar och stenar att kliva på för att komma över.

Under Djupviksklinten, med alla vackra träd, tog stenstranden slut...men vi hade tur att hitta några trädrötter längs klintkanten som kunde hjälpa oss uppför klinten...gå tillbaka vill man ju sällan...och klinten var väldigt porös så det gick inte att hålla sig i utskjutande stenar.

På några ställen var det väldigt skarpa kanter i rasen...kan det vara någon som varit här och letat fossiler med hjälp av hammare...?...men det är förbjudet på Gotland... man får bara plocka sådant som ramlat loss av sig själv eller som spolats upp från havet...utom i vissa naturreservat där man inte får plocka med sig fossilerna över huvud taget.

En vandrares dröm: ... stättor över alla tunar/stängsel...och trädstammar/stenar över alla åar/bäckar...:))

Ser vi fram emot nästa veckas etapp?....ja självklart:)

Gotland-Runt | | Kommentera |

2011 Gotland Runt Etapp 19

Etapp 19. Mjauviken - Kvarnåkershamn
 
30 april
 
Vi ställer en bil i Kvarnåkershamn och kör sedan söderut med den andra bilen den plats i Mjauviken där vi avslutade förra veckans vandring.

Solen skiner...det är lite svalare än sist...men lagom skönt för vandring.


Några murar med taggtråd och elstängsel ...och flera stängsel med taggtråd och el..
Men vi har nu lärt oss att trycka ner eltråden med sittunderlaget:)
...Nu upptäcker vi att vi kommit för långt uppåt land...vi har missat den lilla traktorväg som vi skulle följa närmare havet...
Hej då till lammen - ursäkta att vi störde. Vi får ta oss över över några lammstängsel (höga) för att komma ner till havet igen...:)


..Hoppas det är ok att vi lånar fikabordet... 


Hjälp...när vi kommer runt en krök hoppar jag till av förskräckelse...vad är detta??...bostadshus, jag det är det...man blir lite ovan efter flera timmar längs strandängar med bara små fiskebodar:)


"Lillån" med BRO!! ...som gotlandrunt-vandrare önskar man att alla åar runt Gotland hade det...


Strandnära boende:)
Strandnära vänskap...


"Storån" har också bro:)


Ca 12 km blev det idag...det är svårt att hålla koll på avstånden längs slingriga stränder och vägar...på 4,5 timmar med pauser.

Himlen, havet, solen, fågelkvitter...de flesta sträckor längs den gotländska kusten bjuder på detta naturens otroliga lugn och stillhet.
...Fast egentligen är här febril aktivitet med alla träd, buskar, blommor, gräs som ska piggna till efter vinterns dvala, få löv, blommor, växa meterhögt...alla fåglar som ska hitta partner, bygga bo, lägga ägg, vakta sina ungar...det spritter av aktivitet i hela naturen...fast det sker under tysthet, ja utom fåglarna då...

Denna aktivitet  - i kombination med lugn - tror jag berör oss människor väldigt mycket... Att vistas här gör att vi finner lugn i oss själva...tömmer oss på gamla tankar...och hämtar in nya friska tankar ...vilket i sin tur gör att vi på ett kreativt sätt kan lösa de uppgifter vi har framför oss...

Så känner i alla fall jag...och undrar över att jag inte möter fler som är här och "tankar"...alldeles gratis...:))


Gotland-Runt | | Kommentera |
Upp