10 juni Fjäle i Ala

I lördags invigdes ett nytt naturreservat vid Fjäle i Ala. Återigen går lamm på bete och håller landskapet öppet, här ska ordnas grillplats och toaletter och lättframkomlig stig till husen som är byggda efter husgrunder man hittat på området. Inspirerande guidning leddes av Ingrid Thomasson och Dan Carlsson runt området.

Jag har alltid tyckt om denna plats. Några gånger som jag varit här har det dock varit igenväxt... Då har det inte varit lika njutbart. Så jag tillhör dom som gillar reservat. Även om det är en konstlad form att ta hand om naturen så verkar det vara vad som ofta behövs för att landskap ska hållas öppna och bevara den natur som tidigare funnits naturligt genom tusentals år... Det naturliga landskap där inte bara olika djur- och växtarter trivs utan där också vi människor mår bra av att vistas.

Så ta med kaffekorgen, kläder efter väder och åk till Fjäle i Ala för en promenad. - För att det gör dig gott i både kropp och själ=)

Några bilder: 
Utflykter | Ala, Fjäleängar, kulturhistoria, naturreservat | | Kommentera |

25/5 Natur & Kulturvandring i Alskog

För andra året bjöd markägaren Annika Lindh och jag in till vandring vid Sigsarve i Alskog.

Med oss hade vi den oerhört inspirerande biologen Ingrid Thomasson.

Deltagarna fick höra om varje liten ört och varje kryp som trivs här på hällmarken, och om det medeltida stenbrott som troligtvis brukats under 1000 år för kyrkbyggen och andra stora husbyggen. Vid fikapausen fick de också höra om varför vi mår så bra av att vistas i naturen  och hur viktigt det faktiskt är att vi gör det lite då och då.

Detta såg vi: kattfot, jordtistel, backtimjan, tulkört, solvända, smultron, bergsslok, älvväxling, slankstarr, getrams, S:t Pers nycklar, alvargräslök, kalkkammossa (gotlands landskapsmossa), grusbräcka, nagelört, svartbräken, murruta, bergsskrabba, rosettjungfrulin .... hällsnäcka....mm mm 

Här kommer några bilder:

 
TACK!
Tack Annika för att du vill visa upp din och Johans fina skogsmarker.
Tack Ingrid som vill komma och berätta om det vi ser.
Och stort tack till oss alla som deltog - Vi gav oss själva en stor dos naturupplevelse - det kroppen gillar mest av allt=)
 
 


MåBra i Naturen | Alskog, stenbrott | | Kommentera |
Upp