Tips inför vandringsturen på Gotland

Vatten! Ta alltid med dig vatten! Man blir törstig även om det är grått och mulet och det kan vara klurigt att hitta vatten längs vandringen. Vid fiskelägena kan det finnas pump, men ofta serverar de bräckt vatten tyvärr.

Bra skor! Bra sula ... tjock för att inte känna var sten, men också böjlig så att foten får jobba och inte stelna till.
 
Vår och höst är det vått i markerna längs Gotlands kuster. Stövlar eller lite högre kängor som tål väta är ett måste. 
 
Skoskavsplåster eller Tygtejp! Det är inte roligt med blåsor, så på med ett compeed  eller bred tygtejp direkt när det börjar kännas något litet uns av skav...eller iförväg om du vet att du brukar få skavsår på tårna eller hälen. 

Kamera! Jag går ingenstans utan kamera...av två anledningar. För det första så "ser" jag mycket mera när jag ska ta kort, då måste jag ju leta lite vinklar, leta platser som jag vill "ta med hem", som jag vill "spara".
För det andra så är det sååå glädjande att titta på dom efteråt. De väcker ju också liv i övriga minnen från platsen såsom dofter, vinden, fågelsången, ja vad det nu kan vara.

Karta! Jag går aldrig någonstans utan karta. Man vet aldrig när man vill ta "en kortare väg" eller "en omväg" eller att skogen blir så tät så den inte går att tränga igenom. Risken att tappa bort mig, och kanske gå många kilometer åt fel håll för den skull, det vill jag inte utsätta mig för.   
 
Plastkasse är perfekt hjälpmedel för att ta sig över elstängsel :)
 
Vandringsstavar kan vara till hjälp för att ta sig över mindre bäckar och åar.
 
Solskyddsfaktor under vår & sommar om du har känslig hy...vid havet bränner solen mer än man tror - allra helst om det blåser.
 
Schal/halsduk/mössa, ja det blåser ofta när man vandrar längs havet och då är det skönt att kunna svepa in halsen och huvudet med en för säsongen lagom tjock schal.
 
Sittunderlag eftersom det är oftast är lite vått eller fuktigt när man vill sätta sig ner för en fika.
 
Räkna inte med att mobiltelefonen har täckning! Det är inte alltid den har det.... Så när jag ska bli hämtad så har jag alltid förberett en plan B där vi bestämt preliminär tid och plats för hämtningen.  
 
Beställt hämtning... eller att hitta sin egen bil: Det är bara de större fiskelägena och hamnarna som är givna platser att hitta, både i verkligheten och på kartan.
Jag har flera gånger valt en plats på kartan med en väg som slutar vid havet där det också finns några hus... Solklart! ... Men verkligheten visar sig bestå av mängder med små skogsvägar som inte är skyltade....och husen, det kan vara en ruin av en fiskebod... Om man sedan inte har täckning på mobilen... eller börjar få ont i fötterna, ja då kan det bli lite onödigt strapatsrikt när matsäcken är slut;)
Så bestäm alltså möte eller ställ bilen vid en given hamn eller ett stort fiskeläge!


   
Tips | | Kommentera |
Upp