2010 Gotlandrunt etapp 11

Etapp 11. Grötlingboudd-Öja

28 augusti


Så var det dax igen:)
Det är oftast på torsdagar som vi gör dessa vandringar, Gunilla och jag. Jag tror vi båda fått en längtan efter torsdagar:))
Vi kör till Grötlingboudd och parkerar. Idag ska vi ringa efter Gunillas far Olle när vi vill bli hämtade, eller rättare sagt 45 minuter före, eftersom han behöver det i körtid.

Bilder:Dagen började med vackra lättvandrade strandängar. Några passage med tistlar och nässlor... och många små bäckar som skulle passeras...men vi har nu lärt oss att ta med långbyxor för att ta på när nässlorna blir för stora och Gunilla använder numera alltid kängorna:)
Fiskelägena har vackra namn som vanligt. Fluntinge, Stapeludden, Tubod.
Får och nötboskap betar strandängarna vilket håller landskapet öppet och vackert. Kan inte låta bli att tänka på hur bra de har det här i naturen med fåglar, fjärilar mellan himmel och hav...mot alla de djur som står instängda i hallar/ladugårdar... Tänker att även fler människor skulle må gott av att njuta dessa vyer...

I början av dagen finns stättor till vår hjälp att komma över stenvastar MED taggtråd OCH eltrådar eller lammstängsel OCH taggtråd... I slutet av dagen blir det tyvärr ändring på detta, vi hamnar lite inåt land av någon anledning, måste ha varit omöjligt att komma fram längs stranden...och vi sliter hårt för att ta oss över våtmarker och dessa stenvastar som här är ovanligt höga och välbyggda med dubbla trådar... När Olle ska hämta oss vet vi knappt var vi är och vi är glada för att det finns mobilteckning så att vi kan ringa och be honom tuta med signalhornet så att vi vet åt vilket håll vi ska gå...det är täta buskage med enesbuskar, murar och vatten åt alla håll...
Helt matta och våta om fötterna kommer vi dock fram till den farbara vägen mot Unghanseskär där Olle kan fiska upp oss.

...kan inte annat än önska att ALLA markägare skulle vilja sätta upp stättor!! så att fler människor kan ta sig ut och njuta av vårt underbara gotländska kulturlandskap!!
... det skulle gynna hela landsbygden eftersom människor alltid handlar/äter/tankar mm mm var de än är... och det skulle aldrig vara någon risk att landskapet blev förstört, ytorna är stora och ingen kommer att trampa på samma ställe...det är ju inte hundratusentals människor vi talar om...

...när man diskuterar företagsideer så heter det att man ska använda sig av det man har...gotland har 80 mil kust med underbar natur-speciella växter-gigantiskt fågelliv-unika fiskelägen-lika unika raukfält-fler småkobbar utanför kustremsan än vad jag själv trodde... men hur många mil används för något slags företagande börjar man fundera på längs dessa vandringar där man inte möter en själ...utan bara ibland några betande djur...??

...och hur kan det förrästen vara att markägare får lov att stänga av med stängsel ??... i allt prat om allemansrätten och strandskyddet...och nekande av bygglov till de få människor som njuter av detta landskap och som skulle kunna tänka sig att bygga ett hus i dessa ödemarker med endast nötboskap, fåglar och lamm till grannar....hm-konstigt...


Sten, sten, sten. I fiskebodar och i stenvastar...kan inte låta bli att tänka på alla människohänder som gjort allt detta arbete! Jag faschineras, inponeras och är alldeles betagen i detta material...ingen sten är den andra lik i varken form eller färg...jag måste bara beundra våra förfäders mödor med allt detta stenarbete!

En härlig dag att lägga till samlingarna, och ca 1,5 mil att rita i på gotlandskartan...nästa gång rundar vi sydspetsen!:)


Gotland-Runt | |
Upp