27/9 2014 En promenad i Visne ängar

Varje gång jag ska trycka nya ex av mitt häfte Natur- och Kulturstigar på Gotland  så kollar jag av några av platserna. Ofta har jag hört eller läst om nya stigar som jag vill ta med  och lika ofta finns några som ska bort för att de inte verkar omskötta och därmed är svåra att ta sig fram på.
 
Det är ju hembygdsföreningar och Gotlands länsstyrelse som oftast är "huvudman" till dessa markerade stigar men sammanställningen är helt på mitt initiativ. Det är därför också jag som måste försöka hålla häftet aktuellt på egen hand. Inte en lätt uppgift med 60 stigar utspridda över hela ön.  Jag tar därför tacksamt emot upplysningar från er vandrare när något jag skrivit inte längre stämmer.
 
 
Häftet kan du beställa på min hemsida vandra-gotland. Det finns också att köpa hos Turistbyrån i Visby.
 
Häromdagen var det så dags för en tur till Visne ängar i Alskog. Ett änge fyllt av ekar, vackra tallar och enesbuskar. Här finns också lämningar i form av husgrunder, gravar och mystiska stenar efter de människor som bodde här för 2000 år sedan. (Jag älskar ju sådana platser eftersom de tycks ha lite extra magi över sig;)
 
Stigen är ca 3 km och man följer vitmarkerade stolpar i marken. Terrängen är ojämn men annars väldigt lättgången. Nötkreatur betar i änget, men nu hade jag turen att de inte befann sig i närheten av stigen. Just nöt, och hästar, kan ju vara väldigt nyfikna och bli mer närgångna än man önskar.
Utanför änget finns fikabord och gästbok i en låda. I den kan man läsa många lovord över änget, platsen och vandringsstigen.
  
 
 
 
 
På våren fylls änget med vitsippor och orkidéer - en underbar syn:)
 
Må så gott - och hoppas ni också har möjlighet att ger er ut på promenad eller vandring denna fina höst.
 
 
 
Natur & Kulturstigar | Alskog, Natur & Kulturstigar, Visne ängar | | Kommentera |
Upp